Brussels sprouts with lardons / spruitjes met spekblokjes

Spruitjes - fan of hater?
Ik ben fan!  Spruitjes worden hier heel weinig gegeten, je kan ze tussen de andere groenten in de diepvriesafdeling vinden.  De mensen maken die niet klaar (spruitfobia?) en grotendeels eet men ze niet graag.  Behalve één keer op een jaar: .... Kerstdag.  Op elk Kerstmenu kan je spruitjes terugvinden en elk jaar eet iedereen de drie verplichtte spruiten - vaak gekookt tot moes, waarschijnlijk om de smaak er helemaal uit te krijgen.  Dus ik, als echte Belg, veeg mijn voeten aan de één keer per jaar regel en maak spruitjes klaar de hele winter door.  Dit jaar staan ze mét spekblokjes en peterselie op mijn Kerstmenu!



Brussels sprouts - love 'em or hate 'em?
I'm a fan!  Sprouts are not a common vegetable in the UK but you can find them all year long in the freezer department.  There is a certain amount of sproutfobia (?) and most people don't really like them that much.  Apart form once a year:... Christmas.  On every Christmas menu you will find back the famous Brussels sprouts and every year people will hesitantly eat the three obligatory sprouts - often cooked to mush, probably to get as much of the taste out of them as possible.  I, as hardcore Belgian, like to ignore the 'once a year' rule and cook them throughout the winter.  And this year, they will be on my Christmas menu too:


Check sprouts carefully - peel off any discoloured leaves
If you buy them frozen don't worry about checking them, they'll be fine
Steam sprouts
(you know they are ready when they've lost their bright green colour, test with a knife)
In the meantime fry lardons until crispy.
Scoop lardons onto a couple of pieces of kitchen paper to soak excess fat
Stir sprouts, lardons, fresh parsley (you could add a knob of butter)
Add pepper or nutmeg to taste

(Enjoy with mash and sausages!)

Comments

  1. Toen ik klein was lustte ik ze niet, maar ik was wel gek van savooikool. Dus maakte m'n moeder me wijs dat spruitjes savooien waren die nog geen tijd gehad hadden om te groeien. :p En ineens vond ik ze superlekker

    ReplyDelete
  2. Lekker he. Ik koop hier altijd bio-spruitjes, nog véél lekkerder. Dat is echt een van de groenten waarvan je smaakt dat ze bio zijn.
    Ik maak ze ook vaak met spekjes erdoor. Smakelijk!

    ReplyDelete
  3. Vroeger hater nu een 'lover'.
    Wij eten het uit de oven of roergebakken, bestrooid met noten.
    Gr,
    Julia

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Summer quilting project - halfway

Claire's quilted blanket

Sunday morning bliss